Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/lvlupaca/public_html/novakov/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2362

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/lvlupaca/public_html/novakov/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2366

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/lvlupaca/public_html/novakov/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3169
Новини | Андрей Новаков | Член на Европейския Парламент Новини – Андрей Новаков

Евродепутатът Андрей Новаков обсъди с еврокомисаря Корина Крецу възможности за допълнителна европейската помощ за Хитрино

Shaking hands between Corina Cretu and Andrey Novakov, MEP, at the European Parliament in Strasbourg on 13th December 2016.

Shaking hands between Corina Cretu and Andrey Novakov, MEP, at the European Parliament in Strasbourg on 13th December 2016.

Възможности за допълнителна европейска помощ за пострадалите в Хитрино бе сред основните теми на срещата между еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу и българския евродепутат Андрей Новаков. В рамките на срещата стана ясно, че ще бъдат търсени всички възможности за подпомагане възстановяването на Хитрино, освен вече отпуснатите средства от Програмата за развитие на селските райони. По време на разговора, който се проведе в Европейския парламент в Страсбург, бе обсъден и напредъкът на България по договаряне и изплащане на средства от фондовете на Европейския съюз.

Андрей Новаков и еврокомисар Крецу обсъдиха и бъдещето на кохезионната политика, като се обединиха около мнението, че процесът по опростяване на процедурите трябва да продължи. Подчертано бе, че структурните и инвестиционни фондове на Европейския съюз са от изключителна важност за държавите и е необходимо запазване на баланса между безвъзмездното финансиране на проекти и използването на новите дългови финансови инструменти, например плана Юнкер.

„Бих искал да поздравя г-жа Крецу, че благодарение на усилията на Европейската комисия и Генерална дирекция „Регионално развитие“, кохезионната политика се реформира, но и върви към значително намаляване на излишната бюрокрация, без това да се отразява на качеството на проектите и контрола по тяхното изпълнение“, каза Новаков.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Европа спазва обещанията си към България за справяне с бежанската криза

„До 2020, България ще получи договорените 91 078 700 евро по линия на двата фонда за миграция- Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и Фонд „Вътрешна сигурност“. Това беше факт и преди усложняването на мигрантската криза и спешните мерки, които трябваше да бъдат взети от някои държави членки.“, сподели Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ във връзка с появили се твърдения за намалени плащания към България за миграция.

По време на срещата на Съвета в Братислава през септември 2016г., благодарение на усилията на премиера Борисов, Европейската комисия от своя страна пое ангажимент за отпускане на допълнително още 160 млн. евро за България за управление на външната граница на страната ни и справяне с бежанския поток.

„Към 27 ноември 2016г. ситуацията е следната: 25 млн. евро са отпуснати допълнително по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и 95 млн. евро по Фонд „Вътрешна сигурност“ 2014-2020, т.е. общата стойност на допълнителното финансиране възлиза на 120 млн. евро досега и предстои остатъкът също да бъде изплатен на държавата ни. Разплатени са и 24 млн. евро по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и 59 млн. евро по Фонд „Вътрешна сигурност“ 2014-2020.“, добави още Новаков.

„Не знам защо колежката Илияна Йотова си мисли, че е разкрила велик заговор от страна на българското правителство, след като министър Бъчварова обяви създаването на тези кризисни центрове още през септември. Тук искам да подчертая, че ние не създаваме нови центрове за приемане на повече бежанци, това не са центрове от типа на този в Пъстрогор, а представляват едни площадки с фургони, за да може в случай, че мигрантският натиск се засили ние да сме готови да настаняваме хора в тях. Както знаете нашите центрове са пълни, ако има неочаквана мигрантска вълна ние ще сме подготвени да я посрещнем, а няма тепърва да се чудим какво да правим“, коментира Емил Радев, член на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент.

Отпуснатите от Брюксел пари по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ са поискани от българското правителство през септември, като то е посочило, че те ще бъдат използвани за реорганизация на бежанския център в Пъстрогор от отворен в затворен тип, ремонтиране на центъра в Харманли, както и за прилагането на разработените доброволни планове за връщане на гражданите на трети страни, Ирак, Афганистан, Иран, Пакистан, Мароко и други в техните държави. С много малко част от сумата ще се закупят фургони, които в случай, че има голям брой незаконно преминаващи границата, те да могат да бъдат настанени в тези фургони и там да бъдат охранявани, вместо да бъдат насочвани към арестите във вътрешността на страната. Именно това са така наречените нови кризисни центрове, като те представляват изграждането на площадки с фургони, за да може при засилване на мигрантския натиск да бъдат използвани за настаняван на хората в тях.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Андрей Новаков пред предприемачи в Пазарджик: ЕС подкрепя фирми за заеми от 25,000 до 25 милиона евро

andrey-novakov-businessforum

Чрез различни финансови инструменти Европейският съюз осигурява подкрепа за заеми и гаранции от 25 хил. до 25 млн. евро за бизнеса в България чрез банкови и небанкови посредници в страната. Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на откриването на регионалния бизнес форум в Пазарджик „Заедно за европейското финансиране на бизнеса“.

„Финансирането е предвидено за новосъздадени предприятия, начална фаза и фаза на разрастване“, поясни Новаков, като изтъкна, че подкрепата е предвидена за всички сектори и сфери на бизнеса.

Той подчерта, че българският бизнес трябва да навакса в трупането на опит с финансовите инструменти, защото те ще стават все по-важен източник на финансиране спрямо грантовете, особено след 2023г. „Статистиката сочи, че напредваме освен с проекти по добре познатите оперативни програми, така и с новите инструменти, но тази тенденция трябва да продължи“, категоричен бе Новаков.

Във форума участваха изпълнителни и финансови директори на едни от големите компании в Пазарджик и региона с относително   висока пазарна капитализация, представители на малкия и среден бизнес в областта, както и експерти от банковия сектор

В рамките на събитието Новаков представи възможностите на европейското финансиране по различните програми и инструменти, сред които механизмът за микрофинансиране „Прогрес“, InnovFin, „Хоризонт 2020“, Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (COSME) и планът „Юнкер“. Информация за тези, както и за редица други източници на финансиране са достъпни чрез платформата „Еврофинансирай“, създадена от евродепутата.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Отличиха евродепутата Андрей Новаков с награда за принос в развитието на туризма на Балканите

andrey-novakov-bahra

Е

вродепутатът Андрей Новаков бе отличен с награда за принос в развитието на туризма на Балканите. Това се случи по време на церемонията на Годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в София, в която участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и кметът на Варна Иван Портних.

Номинацията му бе издигната по-рано през годината след приемането на Трявна и област Габрово в Европейската туристическа мрежа, по негова инициатива, което превърна региона в първия от Източна Европа, част от организацията. Сред мотивите на асоциацията е и работата му по намаляване на бюрокрацията  и улесняване процедурите за работа с европейски средства, в това число и в сферата на туризма. Наградата бе връчена от председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин.

В рамките на церемонията, Новаков благодари за ползотворното сътрудничество и изрази увереност, че представителите на бизнеса, местната и централна власт ще продължат да полагат съвместни усилия за разгръщане потенциала на българския туризъм и приноса му за растежа на българската икономика.

„Туризмът отдавна не е просто бранш, а индустрия, генерираща приходи за над 6 млрд. лева в държавната хазна и даваща работа на над 370 000 души. Имаме още много потенциал в тази посока и вярвам, че ще съумеем да утвърдим страната като топ дестинация в Европа“, изтъкна Новаков.

Годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация се връчват от 1996 година за постижения в областта на туризма. По време на церемонията за постижения в сферата на туризма освен предприемачи и хотелиери, бяха отличени и общини, сред които Варна, Банско и Велинград.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Андрей Новаков участва като преговарящ по бюджет 2017 на ЕС

andrey-novakov-budget-2017-02
За втора поредна година Андрей Новаков – евродепутат от ЕНП/ГЕРБ е сред 28-те евродепутати, които договарят окончателния вид на бюджета на Европейския съюз  (ЕС) в размер на около 135 млрд. евро. Най-съществената част от преговорите протичат на 16-ти ноември в Брюксел.

„България ще е големият печеливш от бюджет 2017 на ЕС. Протичащите срещи не са само стъпка от процеса, а възможност България да повлияе на планираните плащания и инвестиции от европейския бюджет през 2017г. Именно това е целта ми днес“, заяви Новаков в началото на преговорите.

Според евродепутата, приоритет е да се защитава гладкото изпълнение на програмите по кохезионната политика и заложените средства за инструменти като „Хоризонт 2020“, COSME, „Еразъм+“ и „Еразъм за млади предприемачи“. Новаков потвърди и готовността си да отстоява допълнителни средства за Инструмента за свързаност в Европа, по който миналата седмица страната ни подписа грантово финансиране на стойност 151 млн. евро за изграждане на железопътна инфраструктура.

По време на преговорите евродепутатът посочи, че бюджет 2017 на ЕС ще даде старт и на предложената от него програма A.L.E.C.O., която ще даде възможност на до 200 предприемачи от България и ЕС да получават опит от такива в САЩ, Израел или Азия.

Финалните преговори по бюджет 2017 на ЕС протичат до края на ноември.

andrey-novakov-budget-2017-01

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП се срещна с министъра на регионалното развитие и европейските фондове на Хърватия Томислав Толушич

Eвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП се срещна с министъра на регионалното развитие и европейските фондове на Хърватия Томислав Толушич. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Срещата бе в рамките на официална делегация от комисията по регионално развитие в ЕП, в която Андрей Новаков участва. Новаков разговаря с министъра на регионалното развитие и европейските фондове на Хърватия за трудностите пред усвояването на средствата от европейските фондове.

Read more

Андрей Новаков: България е посочена като успешен пример в борбата с измамите в ЕС

andrey-plateni-stazhove

През 2015 година се наблюдава ръст от 36% при злоупотребите и нередностите с европейски средства в Европейския съюз (ЕС). На този фон България е една от държавите, които се сочат като пример за това как успешно може да се противодейства на подобни практики, ощетяващи данъкоплатците. Това стана ясно по време на разглеждането на годишния доклад за финансовите интереси на ЕС в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент. В рамките на дебатите, Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ, подчерта, че част от грешките при работа с европейско финансиране се дължат на сложната нормативна уредба и настоя за по-решителни действия за намаляване на бюрокрацията в ЕС. Още в рамките на подготвителните срещи, той изрази задоволство от високата оценка, която страната ни е получила, като според него тя е в резултат на ефективните мерки, предприети за доброто управление на европейските програми в България и борбата с контрабандата. Според доклада, страната ни е сред първите държави членки, които приемат своя стратегия за борба с измамите, приоритизира темата и инвестира в обучения на администрацията.

„Макар да е една от новите държави членки, България  се научи много бързо да работи с европейските фондове, постигайки ефективност по-голяма от държави с дългогодишен опит с тях. В доклада се посочва още, че Дирекцията „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) в България кооперира отлично с партньорски организации в ЕС и страната е адаптирала законодателството си към директивата за обществените поръчки“, според Новаков. В  допълнение, докладът посочва, че България инициира съдебни и данъчни реформи за борба с митническите измами, които се приемат положително от Европейската комисия и партньорите ни.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Андрей Новаков: България е големият печеливш в бюджет 2017 на Европейския съюз

andrey-site-gallery

България е един от големите печеливши от бюджет 2017 на Европейския съюз след като по ключови за страната приоритети Европейският парламент гласува значително увеличение на заложените средства. Това каза евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) след края на гласуването, в което Европейският парламент гласува позицията си относно предложенията на Съвета по проекта на бюджет за 2017г.

„Важните за България увеличения са гласуваните 600 млн. евро повече за земеделие и за справяне с последиците от руските санкции и кризата при млекопроизводителите, 400 млн. евро повече за програма „Свързана Европа“, която финансира изграждането на ключова транспортна инфраструктура, допълнителни 400 млн. за програма „Хоризонт 2020“, която подпомага научни центрове, университети и компании в сферата на иновациите“, изтъкна Новаков. „Всяка от тези мерки пряко отговаря на интересите на България в съответните сфери и съм сигурен, че ще се възползваме в максимална степен“, допълни още той.

Едно от най-значимите увеличения в бюджета на Съюза са допълнителните 1.5 млрд. евро за Младежката инициатива за заетост, която има за цел да подпомогне младежи до 25-годишна възраст в намирането на работа. Страната ни е сред първите, които успешно прилагат мерки и програми, съфинансирани по тази линия.

С нови 200 млн. евро ще бъде подпомогната и програма COSME, която предоставя кредити на малки и средни фирми с преференциални условия. Още 200 милиона ще получи и програма „Еразъм+“, която е изцяло насочена към младите – подкрепа в образованието, студентската мобилност и младежките дейности на неправителствени организации.

Новаков изрази удовлетворение, че въпреки редицата кризи, с които Европейският съюз трябва да се справя едновременно, е осигурено адекватно финансиране в приоритетните сфери.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

И Европейският парламент одобри A.L.E.C.O. – първата българска програма на ЕС

Plenary session week 28 2015 in Strasbourg

 

След положителната оценка на Европейската комисия (ЕК) и Комисията по бюджети на Европейския парламент одобри предложената от евродепутата Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП програма за млади предприемачи A.L.E.C.O. С категорично мнозинство комисията потвърди положителната оценка на ЕК за инициативата, която се очаква да предоставя стипендии и средства за пътуване на до 200 предприемачи от цяла Европа. Това е първото изцяло българско предложение за програма на Европейския съюз (ЕС), което бива одобрено и финансирано.

Чрез новия инструмент ще се предоставя финансова, консултантска и логистична подкрепа на млади предприемачи от страните членки на ЕС, за да намерят подходящи компании в САЩ, Израел, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея, в които да трупат опит до 6 месеца.

Актуализираният към момента бюджет на програмата е 750 000 евро, като до пускането й остава гласуване в пленарна зала, което се очаква да се случи през ноември. Очаква се кандидатстването по програмата да започне в първата половина на 2017 година.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Андрей Новаков: Нито един проект в Европа не е застрашен заради предложеното намаляване на плащанията от бюджета за кохезия

andrey-novakov-strasbourg

„Нито един проект с европейски средства в страната ни и ЕС не е застрашен вследствие на предложените от държавите членки промени в проекта на бюджет на ЕС за 2017г.“, заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ в рамките на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург. Според него, позицията на Съвета от 12 септември означава разумно използване на средствата, с които разполага Съюзът.

„В действителност, плащанията в ЕС по кохезионния бюджет са намалени с 24% за 2017г. спрямо сега, но в момента това е ресурс, който държавите не могат да оползотворят така или иначе чрез оперативните си програми. Това се обуславя от късния старт на програмния период“, допълни Новаков. Евродепутатът уточни, че на практика изпълняваните проекти с европейско финансиране в ЕС изискват по-малко от предвидените за 2017г. плащания. Поради това няма смисъл да се блокира наличен ресурс, който може да се инвестира другаде, особено предвид предизвикателствата по границите на ЕС.

По мнение на евродепутата, бюджетът за страната ни до 2020г. няма и не може да претърпи никакви негативни промени, защото е договорен и гарантиран още през 2013г. Новаков допълни, че в същото време европейският бюджет за програми като „Хоризонт 2020“, COSME и „Еразъм+“ ще бъде увеличен през 2017г.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail